maanantai 26. maaliskuuta 2012

Saaristolaisleipä

Mun äiti tekee niin hyvää Saaristolaisleipää, joka säilyy helposti pari viikkoa tuoreena ja pehmeänä. Pyysin viimeksi äidillä käydessäni reseptiä, jotta voisin tehdä leipää itsekkin. 
Tässä resepti myös teille :)

Saaristolaisleipä

Ainekset:

-1 litra piimää
-75g hiivaa (tai 3 pussia kuivahiivaa)
-3 dl siirappia
-3 dl kaljamaltaita
-3 dl vehnäleseitä
-3 dl ruisjauhoja
-1 rkl suolaa
-12 dl vehnäjauhoja

Valmistus:

-Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva. Sekoita nesteeseen kaikki muut ainekset, ole tarkkana että kaikki jauhot sekoittuvat hyvin. Taikinaa ei vaivata, vaan kaadetaan kahteen voideltuun vuokaan. Nostata vuoassa noin 2 tuntia (vähempikin riittää)

Paista 175-asteisessa uunissa 1,15-2h. Uunin alaosassa

Tämä leipä on siitä ihmeellinen, että se paranee vanhetessaan. Kannattaa malttaa odottaa viikko ennenkuin alkaa syömään leipää. Kääri leipä voipaperiin ja pakastepussiin niin säilyy hyvänä. 

Muutama kuva valmistusvaiheista

Ainekset


Kohotusta vaille
Ja valmiina
Nyt täytyy sitten odotella viikon verran että pääsee tätä herkkua syömään. Mitä sanoo sisko siellä Ranskassa, tuonko tätä vähän mukana? Olen siis menossa pääsiäiseksi Ranskaan Strasbourgiin kevätlomalle, tai miksi sitä nyt haluaakaan kutsua. Ihanaa jokatapauksessa päästä vieläkin tätä Suomea keväisempiin maisemiin, +20 näyttää lämpötila sääennusteen mukaan. Ehkäpä pääsee siis jo kevätmekkoja käyttämään! Jipii.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysy pois